15 Mayıs 2012 Salı

KUTSAL KİTAP VE KUTSAL KİTAPLARA İMAN

I. ÖĞRENCİYİ DERSE HAZIRLAMA

  • Öğrencilere aşağıdaki sorular yöneltilerek derse zihinsel olarak hazırlanmaları sağlanır. 
Ailede, okulda, sokakta gündelik yaşamımızı düzenleyen kurallar nelerdir?Bu kurallar olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?Bu kurallar nereden çıkmıştır?
  • Öğrencilerinizin verdiği kural türleri dini kurallar, toplumsal kurallar ve yasal kurallar olarak tahtada sınıflandırılır.
  • Ardından dini kuralları hangi kaynaktan edindiğimiz sorulur.
  • 'Dini kuralların temel kaynağı olan kutsal kitaplar hakkında bilgi edinmek için derse geçebiliriz 'diyerek derse başlanır.
II. DERSİ SUNMA


Öğrencilere ;
Kutsal kitabımızın adı nedir?
Kutsal kitap nitelemesiyle isimlendiren başka kitaplar biliyor musunuz?
Biz Müslümanlar ''kutsal kitap'', ''ilahi kitap'', ''mukaddes kitap'' dediğimizde hangi kitapları kastederiz? gibi sorular sorularak derse başlanır. 
Derse konuyla ilgili kavramların açıklanması ile konuya giriş yapılır.
Kitaplara iman: Allah'ın bazı peygamberlere kitaplar indirdiğini ve bunların doğru ve gerçek olduğunu kabul etmektir.
Vahiy: Rabbimizin insanlara emir ve yasaklarını ilahi kitaplar ve peygamberler aracılığıyla bildirmesi, insanlarla konuşmasıdır.
Kutsal kitaplar: Allah'tan gelen vahiylerin yazılması ve iki kapak arasında toplanması sonucunda oluşan kitaplara denir.


 NİÇİN VAHİY GÖNDERİLMİŞTİR?


Rabbimiz, kullarına merhametinin bir göstergesi olarak ilk yaratılıştan itibaren insanlığa vahiyle yol göstermiştir. İyiyi kötüden ayırt edebilmemiz için peygamberler göndermiş ve onlara vahyetmiştir. Vahiy, insanların yaratılışlarındaki amacı bildirir; insanları zulümden, karanlıklardan, cehaletten kurtarıp adalete, aydınlığa ve doğru bilgiye ulaştırır. İlahi kitaplar aracılığıyla insanlar iyiyi, doğruyu, güzeli anlamakta kötü, yanlış ve çirkin olan şeyleri öğrenip onlardan uzaklaşmaktadırlar. Bütün ilahi kitaplar öz olarak aynı hakikatleri ifade ederler.
Sonra dört büyük kutsal kitapla ilgili bilgiler derste öğrenciye verilir.






  DEĞERLENDİRME


Aşağıdaki etkinlikte öğrencilerin kutsal kitaplar hakkında öğrendikleri bilgileri pekiştirmeleri amaçlanmıştır.


Aşağıdaki etkinlikte öğrencilerin kutsal kitap ve vahiy kavramlarının anlamlarını pekiştirmeleri amaçlanmıştır. Bu arada ilgili bazı terimlerin yazımına da dikkat çekilmeye çalışılmıştır.




Aşağıdaki etkinlikte öğrencilerin kutsal kitaplarla ilgili kavramları pekiştirmeleri amaçlanmıştır. 


5 yorum:

  1. arka plan gayet güzel ve konuya uygun ancak ilk paylaştığınızı okumakta zor biraz büyütürseniz iyi olur.

    YanıtlaSil
  2. tablolarınız gayet güzel ve ilgi çekici olmuş fakat yazılarınız çok sık ve küçük, aralıklı olursa daha etkili olur .

    YanıtlaSil
  3. konunun içeriği güzel ama biraz uzun olması okurken sıkılmasına sebep oluyor.Sade bir paylaşımla daha etkili olunabilirdi.

    YanıtlaSil
  4. derse girişten başlayarak değerlendirmeye kadar bir bütün olarak göstermenizin faydalı olmuş. Özellikle değerlendirme bölümü çok güzel olmuş ve amaça uygun paylaşımlara yer vermişsiniz. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Kullanılan yöntemler ve anlatım tarzı hoş fakat biçimsel özelliklere biraz daha dikkat edilmeli diye düşünüyorum.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil